Öl

NEIPA – New England Indian Pale Ale

New England India Pale Ale tolkar vi som att bryggmästaren, på tiden det begav sej, glömde bort att tillföra bitterhumle i rätt tid vilket resulterade i att denna öl helt tappade den beska som annars är så typiskt för en IPA. Men ingen fara, detta har vi kompenserat med mängder av aromhumle av bästa amerikanska sort och det vill inte säga lite. I glaset får du ett ofiltrerat öl med mycket smak och fräscha dofter av citrus och aprikos.

Innehåller: Korn-, havre- och vetemalt. Humle (Chinook, Citra & Mosaic). Torrjäst; Safale US-05.

Färg: Halmfärgad till ljust gul, medveten disighet från humlen och självklart är ölet ofiltrerat.

Beska: IBU 15.

Att äta: Hemlagad pytt i panna till asiatisk curry och allt där mellan. Ölets låga beska gifter sej fint med kraftiga och kryddiga rätter.

Säljargument: ”Vill du dricka en IPA men inte riktigt vågat? Då är denna öl en perfekt början för pilsnerdrickaren som vill gå vidare i karriären.”

SKOG – Pale Ale på färska granskott

Våren kommer med överraskningar och spirande grönska och så även Björka Brygghus. Fäbodens största gran har i detta öl gett oss den viktigaste ingrediensen; spröda, spirande granskott. Ett lättdrucket öl med svag syrlighet och fräschör tillsammans med inslag av harts. Avnjuts en varm dag tillsammans med goda vänner eller varför inte byta ut vinet Riesling till förmån för detta väldoftande öl. Serveras mycket kall.

Innehåller: Kornmalt. Humle (Hallertauer Mittelfrüh & Amarillo). Jäst; Safale US-05.

Färg: Ljust halmfärgad.

Beska: IBU 20

Att äta: Kryddstark mat, gärna med inslag av koriander, citrus och syrliga såser.

Säljargument: ”Skogens bidrag till ett spännande öl med färska granskott bryggt på ett 80 år gammalt recept vi hittat i en av stugorna i Björka fäbod.”

Black Hole Ipa – Black Indian Pale Ale

”Black IPA” är en relativ ny ölstil som pyste fram under början av 00-talet. Vi brygger vår öl på en bas av Pale Ale-malt med en redig skopa rostade korn. Precis som en vanlig IPA har detta öl en doft av citrus med en humlekaraktär av tropisk frukt. I smaken finner du påtaglig beska som drar åt de tropiska tonerna. Tydlig och kraftig munkänsla, maltig brödighet med ett uns choklad och rostad, varm frukostmacka gör ölet balanserat trots den relativt höga alkoholhalten.

Innehåller: Vatten. Kornmalt. Humle (Chinook & Mosaic). Torrjäst; Safale US-05.

Färg: Mycket mörkt brun till kompakt.

Beska: IBU 40

Att äta: Feta korvar, grillat kött gärna av fetare slag.

Säljargument: ”Efter Big Bang kommer detta mörka öl. Förvånansvärt lättdrucken öl där färgen förbryllar.”

Smooth Criminal – Mango American Pale Ale

En American Pale Ale där vi använder frukt som passar säsong eller vårt eget tycke. I denna bryggomgång valde vi mango som balanserar upp humlens beska och ger ölet en mjuk och fyllig munkänsla med en efterhängsen men behaglig kärvhet i svalget, lite som efter kärt besök av svärmor. Vi använder enbart amerikansk humle och på jäsningens fjärde dag tillsätter vi mango. Snygg, kraftfull och humlad, självklart med en balanserad smak och doft av tropisk frukt.

Innehåller: Vatten. Korn- och vetemalt. Majsflingor. Humle (Citra & Mosaic). Torrjäst: Safale US-05

Färg: Halmgul mot orange, disig eller ”hazy” i glaset på grund av att ölet är ofiltrerat.

Beska: IBU 30

Att äta: Rostade rotfrukter med söt salsa eller svagt söta desserter eller varför inte lagrad ost och hemmagjord marmelad. Servera detta öl med hög skumkrona. Mmm!

Säljargument: ”En välhumlad APA med tydlig beska som balanseras upp av sötman från mango. Ett komplext och välsmakande öl med tydliga inslag av tropisk frukt.”

Amazing Amarillo – Single Hop American Pale Ale

American Pale Ale på humlesorten Amarillo som är en amerikansk humlesort. Endast Amarillo används som humlegivor för bitterhet, arom och doft, en så kallad ”Single Hop”. Ett öl med doft av sommarregn, smak av tropisk fruktsallad med påtaglig beska. Tydlig brödighet och uns av sötma gör ölet balanserat med härlig doft.

Innehåll: Vatten. Korn- och vetemalt. Humle (Amarillo). Torrjäst; Safale US-05.

Färg: Bärnsten, disig i glaset på grund av att ölet är ofiltrerat.

Beska: IBU 40.

Att äta: Hemlagad pizza med mustig tomatsås, toppad med lufttorkad skinka och mozzarella.

Säljargument: ”Amazing Amarillo har välbalanserad beska och fyllighet i en flaska där den amerikanska humlesorten Amarillo möter upp med en exotisk doft i glaset.”

Download Citra – Citra Super Pale American Ale

Vi kokar ofta öl med lättare maltsorter och humlen få komma till tals. Dels för att humle är så komplext att jobba med och dels att det i mitt tycke är den enskilt viktigaste ingrediensen i ett gott öl.  I detta öl låter vi amerikansk humle få skryta och dominera. Den spröda humlen uppmuntrar till att dricka ölet så färskt som möjligt då humle tappar sin karaktär över tid.  Humlesorten Citra dominerar med tydliga inslag av citrus, grape- och passionsfrukt.

Innehåller: Vatten. Pilsnermalt. Majsflingor. Humle (Citra). Jäst; Safale US-05.

Färg: Ljusgul till halmfärgad.

Beska: IBU 10.

Att äta: Avnjut kall till kallskuret, skinka och korvar eller grillad gris. 

Säljargument: ”Njut detta öl i ensam lyx framför brasan eller i den värmande vårsolen”.

BIPA – Björka Imperial Pale Ale

Dubbel IPA med extra allt – mera malt, mera humle och mera alkohol. Bitterhumle för beska och fyra givor av aromhumle för den där blommiga smaken med toner av citrus och gräs samt doft av nyslaget hö. Ett öl med varm doft av fuktig jord med påtaglig beska. Tydlig brödighet och uns av sötma gör ölet balanserat trots den relativt höga alkoholhalten. Hemligheten är: Beska vs Alkohol.

Innehåller: Vatten. Kornmalt. Humle (Challenger & Amarillo). Torrjäst; Safale US-05.

Färg: Bärnsten.  

Beska: IBU 40.

Att äta: Hemlagad pizza med mustig tomatsås, garnerad med lufttorkad skinka och mozzarella.

Säljargument: ”Extra allt! Ett öl som är tilltagen i både beska, smak och doft.”

Scream – Dark Belgien Strong Ale

Detta mörka öl är inspirerat av den belgiska ölstilen: ”Belgien Strong Ale” och är påtagligt söt. Ett öl bryggt på belgisk malt och som påminner om en sötare imperial stout. Ett öl med varm doft och inslag av rök men ändå fruktiga inslag. Smak av sirapslimpa och spritinlagda plommon tillsammans med humlens beska. Ett sötare och starkare öl som passar utmärkt till ost och efterrätter.

Innehåller: Vatten. Kornmalt. Vaniljkola. Kandisocker. Humle (East Kent Golding & Mosaic). Jäst; Weyeast 1388 Belgian Strong Ale.

Färg: Mycket mörkt rödbrun till svart.

Beska: 30 IBU

Att äta: Lagrade ostar i alla dess former eller en chokladkladdkaka.

Säljargument: ”Kraftigt mörkt öl som är oförskämt lättdrucket och passar mycket bra framför brasan”